Hoppa till innehåll

Lån utan UC

När man ansöker om lån, krediter och abonnemang så görs det alltid en kreditupplysning. Detta görs för att långivaren eller bolaget ska försäkra sig om att du inte har några betalningsanmärkningar och att din ekonomi är så pass sund att du klarar av att betala ett lån, ett abonnemang eller en hyra. Kreditupplysningar sker oftast genom UC – Upplysningscentralen.

Om kreditupplysning

När en kreditupplysning görs så lämnas uppgifter ut om dig och din ekonomiska situation. Uppgifterna innehåller bl.a:

• Dina personuppgifter.
• Vart du är folkbokförd.
• Om du är Svensk medborgare.
• Din inkomst.
• Dina skulder.
• E.v anmärkningar.

Dessa uppgifter krävs för att en långivare eller annat bolag ska få bekräftat att du uppfyller de villkor som gäller för att få låna pengar.

Låna pengar utan UC

Varje gång man ansöker om ett lån eller abonnemang så görs en kreditupplysning, som sedan registreras hos UC och andra upplysningsföretag. Om man ansökt om många lån, krediter och abonnemang på en kort tid, kan man få avslag från en ansökan, för att långivaren anser att du förmodligen dragit på dig för mycket kostnader över en kort tid. Om man vill slippa detta så kan man ansöka om att få låna pengar utan att kreditupplysning tas via UC, som är den vanligaste tjänsten. På Sverigekredit.se finns en lista med långivare som inte använder UC vid kreditupplysning.

Det är lag på kreditupplysning

Många misstar UC för en förkortning av kreditupplysning och tror att man kan slippa den helt om man ansöker om ett lån där det inte tas upplysning via UC, s.k lån utan UC. Detta är fel då det är lag på att samtliga långivare ska ta en regelrätt kreditupplysning på samtliga ansökningar och därmed godkänna lån och krediter enligt god sed. Det är alltså inte möjligt att låna pengar utan att en kreditupplysning görs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *